KAMKATLI ALT ÜST KEK

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
Cenâb-ı Hak buyuruyor:
“Peygamber, müminlere kendi canlarından daha yakındır...” 
(Azhâb, 6)

Rasûlullah (sav) buyuruyor:
“Nefsim kudret elinde olan Allâh’a yemin olsun ki; sizden biriniz, ben kendisine anasından, babasından, evlâdından ve bütün insanlardan daha sevimli olmadıkça hakikî mânâda îmân etmiş olamaz.” 
(Buhârî, Îman, 8)
Selâmün aleyküm,
Evde kalıp kendimizi karantinaya aldığımız şu günlerde herkes kek yapma peşinde :)
Daha bizim evde kek pişmedi bakalım ne kadar sabredeceğim yapmadan :)
Sizlere daha önce yaptığım ama paylaşmak bugüne nasip olan Kamkatlı Alt Üst Kek tarifim ile geldim.
Daha önce Şeftalili alt üst kek ve Mürdüm erikli alt üst kek yapmıştım. İkisininde tarifi biraz farklı. Ve kalıpları da farklı. Artık siz hangi kalıpta yapmak isterseniz onunla yapın ;)
Ve sadece bu saydığım meyveler ile değil başka meyveler ile de yapabilirsiniz... 
Bu arada kamkat nedir bilmeyenler mutlaka araştırın ve bulunca alıp tüketin. Faydalarını aşağıya ekliyorum ;)
Hadi yapacak olanlara kolay gelsin...

KAMKATLI ALT ÜST KEK
Malzemeler
  1. 3 adet yumurta
  2. 1 su bardağı toz şeker
  3. 1 su bardağı sıvıyağ
  4. 1 paket kabartma tozu
  5. 1 paket vanilya
  6. 1,5 su bardağı un

Zemini için
  1. 2 yemek kaşığı tereyağ
  2. 2-3 yemek kaşığı toz şeker
  3. 200 gram kamkat

Yapılışı
  • Fırını 200 dereceye ayarlıyoruz.
  • Yuvarlak büyük boy cam tepsiyi tereyağ ile yağlıyoruz.
  • Üzerine toz şeker serpiyoruz.
  • Kamkatları yıkıyoruz ve dilimliyoruz. Uç kısımlarını ayırıyoruz. (ayırdığımız uç kısımları da kekin içinde kullanacağız.)
  • Kamkat dilimlerini şekerin üzerine diziyoruz.
  • Karamelize olması için fırında 8-10 dakika pişirip çıkarıyoruz ve ılımaya bırakıyoruz.
  • Kek hamuru için; Yumurta ve şekeri çırpıyoruz.
  • Sıvıyağı ekliyoruz.
  • Un, kabartma tozu ve vanilyayı da eleyerek ekleyip karıştırıyoruz.
  • Ayırdığımız kamkatların uç kısımlarını küp küp doğrayıp kek harcına ekleyip karıştırıyoruz.
  • Fırından çıkardığımız soğumuş olan tepsimizin içindeki kamkatların üzerine kek hamurunu döküyoruz.
  • 180 derece fırında pişiriyoruz.
  • Fırından çıkardıktan sonra servis tabağına tepsiyi ters çeviriyoruz.
  • Dilimleyip servis ediyoruz.
  • Afiyet olaaa... 

YAPIM AŞAMALARI

ÇAYINI ALAN GELSİN :)
KAMKATIN FAYDALARI
* Her turunçgil gibi o da nefis bir C vitamini deposu, bu sayede bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
* C vitamininden aldığı güç sayesinde gelişen antioksidan özelliği, bizi hastalıklardan koruma konusunda da çok yardımcı oluyor.
* Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına destek olarak mide bulantısı, iştahsızlık ve hazımsızlık gibi sindirim sistemi sorunlarıyla baş ediyor.
* Sindirim sistemindeki bu etkisi idrar söktürücü olarak yardımcı olmasını da sağlıyor.
* Küçücük cüssesiyle içinde yüksek oranlarda A, B1, B2 ve B3 vitaminleri de bulunduran kumkuat, bu vitaminlerle sinir sistemimizi güçlendirmede destek oluyor.
* Sinir sistemi düzenli ve sağlıklı çalıştığı için de bu minnoş, stres kaynaklı baş ağrısı ve uykusuzluk gibi sorunları ortadan kaldırıyor.
* Kolesterolü yüksek olanların yardımına koşan kumkuat, yüksek kolesterolü düşürerek kolesterol dengesi sağlıyor.
* Aynı etkiyi tansiyon üzerinde de gösteren meyve, yüksek tansiyon sorunu yaşayanlara çare oluyor.
* İnanması güç olsa da içinde kalsiyum bulunduğundan, diş ve kemik sağlığı konusunda da destek vermekten geri durmuyor.
* Antiseptik özellikler gösterebilen bu meyve mikropları öldürebildiğinden küçük çaplı besin zehirlenmeleri ya da böcek ısırmaları konusunda da iyileşme sürecine katkıda bulunuyor.

Yorumlar