KAYMAÇİNA

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
Cenâb-ı Hak buyuruyor:
“Ey iman edenler! Namaz kılmaya kalktığınız zaman yüzlerinizi, dirseklerinize kadar ellerinizi, başlarınızı meshedip, topuklara kadar ayaklarınızı yıkayın. Eğer cünüp oldunuz ise, boy abdesti alın. Hasta, yahut yolculuk halinde bulunursanız, yahut biriniz tuvaletten gelirse, yahut da kadınlara dokunmuşsanız (cinsî birleşme yapmışsanız) ve bu hallerde su bulamamışsanız temiz toprakla teyemmüm edin de yüzünüzü ve (dirseklere kadar) ellerinizi onunla meshedin. Allah size herhangi bir güçlük çıkarmak istemez; fakat sizi tertemiz kılmak ve size (ihsan ettiği) nimetini tamamlamak ister; umulur ki şükredersiniz.” 
(Mâide, 6)

Rasûlullah (sav) buyurdular:
“Her kim namaz kılmak amacıyla abdest almaya kalkar da ellerini yıkarsa, ilk damlayla beraber elleriyle yaptığı günahlar akar gider. Ağzına su verip çalkaladığında diliyle ve dudaklarıyla işlediği günahlar ilk damlayla beraber akar gider. Yüzünü, dirseklere kadar ellerini ve topuklara kadar ayaklarını yıkadığı zaman da onlarla yaptığı her günahtan kurtulur. Annesinden doğduğu gün gibi tertemiz olur.” 
(Müslim, Tahâret 32; Nesâî, Tahâret 58; İbn Mâce, Tahâret 6)
Selâmün aleyküm,
Berat kandilimiz mübarek olsun.
Rabbim bugün bizleri berât edenlerden eylesin inşallah.
Bu mübarek günün hürmetine belaları yok etsin Rabbim inşallah...
Gelelim kandil için yaptığım tatlıya.
Araştırdığıma göre bu bir Balkan tatlısı imiş.
Malzemesi az, yapımı kolay.
Un yok, Nişasta yok ;)
Kıvamı krem karemel gibi bıngıl bıngıl :)
Ağır tatlılardan yemektense bu gayet hafif deneyin derim ;)


KAYMAÇİNA
Malzemeler
  1. 1 litre süt
  2. 1 su bardağı toz şeker
  3. 6 yumurta
  4. 1 paket vanilya (orjinalinde yok ama yumurta kokarsa diye ekledim ben)

Yapılışı
  • Yumurtaları el çırpıcısı ile kabarana kadar çırpıyoruz.
  • Başka bir kapta süt, şeker ve vanilyayı çırpıyoruz şeker eriyene kadar.
  • Sütlü karışımı yavaş yavaş çırpılmış yumurtalara ekleyip karıştırıyoruz.
  • Karışımı küçük boy kare fırın tepsisine boşaltıyoruz.
  • Büyük fırın tepsisine su koyuyoruz. Kare tepsiyi sulu tepsinin içine koyuyoruz.
  • Önceden 170 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişiriyoruz.
  • Piştikten sonra fırının kapağını hemen açmıyoruz.
  • Sonra çıkarıyoruz fırından.
  • İyice soğuduktan sonra buzdolabına kaldırıyoruz.
  • Bi gece buzdolabında dinlendiriyoruz tatlımızı.
  • Dilimleyip servis ediyoruz.
  • Afiyet olaaa...

YAPIM AŞAMALARI

Yorumlar