KIRMIZI KALP PASTA (KOLAY PANDİSPANYA TARİFİ)

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
Cenâb-ı Hak buyuruyor:
“Ey iman edenler! Kat kat arttırılmış olarak faiz yemeyin. Allah'tan sakının ki kurtuluşa eresiniz. Kâfirler için hazırlanmış bulunan ateşten sakının! Allah'a ve Resûl'üne itaat edin ki rahmete kavuşturulasınız.” 
(Âl-i İmrân, 130-132)

Rasûlullah (sav) buyurdular:
“İnsanlar üzerine öyle bir zaman gelecek ki faiz yemeyen hiç kimse kalmayacak! Kişi doğrudan yemese bile ona tozundan bulaşacak.”  
(Ebû Dâvûd, Büyû, 3/3331. Ayrıca bkz. Nesâî, Büyû’, 2/4452; İbn-i Mâce Ticârât, 58)
Selâmün aleyküm,
Pandispanya yapmak aslında herkesi korkutur, kabarmaz kıvamı tutmaz diye. Ama güzel bir pasta yapmak istiyorsak pandispanya yapmayı öğrenmeliyiz ;)
Daha önce başka bi kaç tarif ile de denemiştim becerememiştim.
Amaaaa bu tarif ef sa ne...
Hem yapım aşaması kolay hem sonuç muhteşem.
Ben bu sefer sevgililer günü olduğu için kırmızı gıda boyası ekledim. Siz klasik pandispanya yapacağınızda tariften gıda boyasını çıkarıp uygulayın.
Kızımın doğum günlerinde de kendim yaptım pastalarını bu tarif ile. Onların görsellerini de aşağıya ekleyeceğim :) (Hatta doğum günü masalarımızı da ekledim)

KIRMIZI KALP PASTA (KOLAY PANDİSPANYA TARİFİ)
  1. 26 cm kalıp

Malzemeler
  1. 6 adet yumurta
  2. yarım çay bardağı sıcak su
  3. 1 su bardağı toz şeker
  4. 1 su bardağı un
  5. 1 su bardağı nişasta
  6. 1 çay kaşığı kabartma tozu
  7. 1 paket vanilya
  8. 1 tatlı kaşığı toz gıda boyası (isteğe bağlı)

Ara katları için
  1. Krem şanti
  2. Süt
  3. Muz (isteğe bağlı değişebilir)

Islatmak için
  1. Süt - meyveli süt - meyve suyu (istediğinizi kullanabilirsiniz)

Yapılışı
  • Karıştırma kabına yumurtaları ve sıcak suyu ekleyip mikser ile yüksek devirde çırpıyoruz.
  • Yumurta köpürmeye başlayınca şekeri yavaş yavaş ilave edip çırpmaya devam ediyoruz.
  • Yumurta tamamen kabarıp krema kıvamına gelene kadar yani yaklaşık 10 dakika kadar çırpıyoruz. (çok önemli bu kabarma kısmı)
  • Ayrı bir kaseye kuru malzemeleri "un, nişasta, kabartma tozu, vanilya ve gıda boyasını" ekleyip karıştırıyoruz.
  • Yumurtalı karışımın üzerine kuru malzemeleri eleyerek ilave ediyoruz.
  • Spatula ile dairesel hareketlerle yumurtayı söndürmeden karıştırıyoruz.(burası çok önemli çırpmak yok sadece yavaşça karıştırıyoruz.)
  • Kelepçeli kek kalıbının tabanına yağlı kağıt seriyoruz. (aşağıda ek olarak fotoğraf eklediğim şekilde çember kalıp kullanırsanız eğer kalıbın altına önce yağlı kağıt sonra da alüminyum folyo seriyoruz. Kenarlarını kıvırıyoruz ki kek harcı alttan sızmasın.)
  • Harcı kalıba döküyoruz.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 45 dakika kadar pişiriyoruz.(kalıbın büyüklüğüne küçüklüğüne göre pişme süresi biraz değişir)
  • 45 dakika boyunca fırının kapağını asla açmıyoruz !!!
  • Pandispanyanın orta kısmı tamamen kabarmış ve kızarmış olmalı. 
  • Pişince fırından çıkarıyoruz.
  • Tel üzerine ters çevirip soğumaya bırakıyoruz. (ters bekletmek çökme ihtimalini yok eder)
  • Soğuyunca ilk olarak altından yağlı kağıdı çıkarıyoruz.
  • Kalıbın kenarlarını yağlamadığımız için yapışmış oluyor. Onu bıçak yardımı ile kesip çıkarıyoruz. Kesmek pandispanyaya hiç zarar vermiyor.
  • 3 eşit kat olacak şekilde kesiyoruz.
  • Her bir katı süt ile ıslatıyoruz.
  • Ara katlara süt ile hazırladığımız krem şanti ve muz ekliyoruz.
  • Kalan krem şanti ile pastanın üstünü ve yanlarını çıplak kalacak şekilde sıvıyoruz.
  • Üstünü meyve ile süslüyoruz.
  • Afiyet olaaa...
NOT 1 = Aynı tarif ile renkli kırmızı yada renksiz pandispanyalar yapabilirsiniz.
Ben her ikisini de defalarca yaptım ;)
NOT 2 = Yapım aşamalarına ve püf noktalarına dikkat ederseniz aşağıda gördüğünüz mükemmellikte ve yükseklikte bir pandispanyaya sahip olursunuz. 
NOT 3= Bu tarifte biraz basite kaçıp krem şanti kulladım. Ama çoğu pastalarımda kendi yaptığım pastacı kremasını ve ganajı kullanıyorum :)
KALIPTAKİ KABARMIŞ HALİ


PANDİSPANYANIN BOYU :)


Bİ DİLİM ALMAZ MIYDINIZ?


SEVGİ GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN





Yorumlar