NEVZİNE TATLISI

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
Cenâb-ı Hak buyuruyor:
“İnsanlar arasında çirkin şeylerin yayılmasını arzulayan kimseler için dünyada da ahirette de çetin bir ceza vardır. Allah bilir, siz bilmezsiniz.” 
(Nûr, 19)

Rasûlullah (sav) buyurdular:
“Kim arkadaşının ayıbını örterse, Allah da kıyâmet günü onun ayıbını örter. Kim de müslüman kardeşinin ayıbını açığa vurursa, Allah da onun ayıbını açığa vurur. Hattâ evinin içinde bile olsa, onu ayıbıyla rezil eder.” 
(İbn-i Mâce, Hudûd, 5)
Selâmün aleyküm,
Geçen sene ramazanda denediğim bi tarifi vereceğim bugün size. Yöresel bi tatlı nevzine tatlısı. Araştırırken bi çok değişik tarif ile yapan gördüm. İçine yoğurt, yumurta, sirke konulan tarifler de vardı. Ama bunda yok onlar. İçime en çok sinen tarif  bu oldu. Püf noktalarına dikkat ederseniz gayet güzel olur :) Misafirlerim çok beğenmişti yani onaylandı onlar tarafından bu tarif... Orjinal tarif olmayabilir belki ama lezzet 10 numara ;)

NEVZİNE TATLISI
Malzemeler
  1. yarım su bardağı eritilmiş tereyağ
  2. yarım su bardağı sıvıyağ
  3. yarım su bardağı süt
  4. yarım çay bardağı tahin
  5. yarım su bardağı iri dövülmüş ceviz
  6. 3-4 su bardağı un
  7. 1 paket kabartma tozu
Şerbeti için
  1. 2 su bardağı şeker
  2. 2 su bardağı su
  3. 1 dilim limon
  4. yarım çay bardağı üzüm pekmezi
Yapılışı
  • İlk olarak şerbeti hazırlıyoruz ki soğusun.
  • Küçük bir tencereye şeker ve suyu koyup karıştırıyoruz.
  • Ocağa koyup kaynamaya bırakıyoruz.
  • Kaynamaya başlayınca altını kısıyoruz
  • Limonu içine atıyoruz.
  • 10 dakika kaynayınca ocaktan alıyoruz.
  • Pekmezi ekleyip karıştırıyoruz.
  • Soğuması için kenara alıyoruz.
  • Hamurumuzu hazırlamak için; karıştırma kabımıza yağları, sütü ve tahini alıp karıştırıyoruz.
  • Kabartma tozunu ekliyoruz.
  • Unu yavaş yavaş ilave edip yoğuruyoruz.
  • Hamur elimize yapışmıyorsa yoğurmayı bırakıyoruz.
  • Cevizi de ekleyip karıştırıyoruz.
  • Tepsimizi yağlıyoruz.
  • Hamuru tepsiye yayıyoruz. Her yerini sıkı sıkı ve eşit bir şekilde bastırarak yaymamız lazım.
  • Üzerine çatal ile çizikler atıyoruz.
  • Pişirmeden önce dilimliyoruz.
  • Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 30-40 dakika kadar pişiriyoruz.
  • Pişen tatlımızı 5 dakika dinlendiriyoruz.
  • Soğuyan şerbeti tatlımızın üzerine döküyoruz.
  • Şerbetini iyice çekmesi için dilimlediğimiz yerlerden tekrar dilimliyoruz.
  • En az 4-5 saat dinlendiriyoruz. (1 gece dinlendirmek daha iyi)
  • Afiyet olaaa...
NOT 1= Hamur yağ bazlı olduğu için çok yoğurdukça yağını dışarı verir ve un eklememiz gerekir. Un ekledikçe de tatlı sert olur ve şerbetini çekmez. O yüzden hamur elimize yapışmayı bırakınca yoğurmayı bırakıyoruz.
NOT 2= Tepsi seçimi de önemliymiş bu tatlıda. Çelik yada emaye tepsi olması lazımmış. Cam tepsi ile yapacaksanız tepsiyi fırının alt rafına koymalısınız.
YAPIM AŞAMALARI

Yorumlar