PİLİÇ TOPKAPI

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
Cenâb-ı Hak buyuruyor:
“…Sabahın beyaz ipliği (aydınlığı), siyah ipliğinden (karanlığından) ayırt edilinceye kadar yeyin, için, 
sonra akşama kadar orucu tamamlayın...”
(Bakara, 187)

Rasûlullah (sav) buyurdular:
“Cennet seneden seneye Ramazan için süslenerek şöyle der: Allâh’ım! Bizim için bu ayda kullarından
 bizde kalacak insanlar kıl!..”
(Taberânî)

Selâmün aleyküm,
İftar sofraları için nefis bir tarifim var bugün "Piliç Topkapı".
Tam bir misafir ağırlama yemeği.
Yanına bi çorba, bi zeytinyağlı yemek, bide yoğurtlu salata yaptık mı oh miss gibi menü :)

PİLİÇ TOPKAPI

Malzemeler
  1. 6 adet tavuk kalça but (kasapta kemiklerini aldırıp açtırıyoruz)
  2. Yarım su bardağı sıvıyağ
  3. Toz kırmızı biber - tuz - karabiber

İç pilavı için
  1. 1 su bardağı pirinç
  2. 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  3. 1 yemek kaşığı tereyağ
  4. 1 küçük soğan
  5. 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  6. 1 buçuk su bardağı sıcak su
  7. tuz - karabiber - nane - yenibahar

Yapılışı
  • Kasaptan kemiğini aldırıp açtırdığımız tavukları sıvıyağ ve baharatlarla harmanlıyoruz.
  • 1-2 saat sos içinde dinlendiriyoruz.
  • Pirinçleri yıkıyoruz ve en az yarım saat su içinde bekletiyoruz.
  • Soğanları ufak ufak doğrayıp sıvıyağ eklediğimiz tavaya alıp kavuruyoruz.
  • Tereyağı ve pirinci de ekleyip kavuruyoruz.
  • En son baharatları, kuş üzümünü ve sıcak suyu ekleyip kısık ateşte demliyoruz.
  • Tavuğu derin bir kaseye koyup iç pilavdan 2 yemek kaşığı kadar içine koyuyoruz.
  • Açık yer kalmayacak şekilde kenarları içe doğru kapatıyoruz.
  • Yağlı kağıt serili tepsiye, tavuğu ters çevirip koyuyoruz.
  • Tüm tavuklar için aynı işlemi gerçekleştiriyoruz.
  • Tepsiye 1 su bardağı su ilave ediyoruz.
  • Islatılmış yağlı kağıt ile tepsinin üzerini kapatıyoruz.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 30-35 dakika pişiriyoruz.
  • Sonra tepsinin üzerini açıp tavuklara tereyağı sürüyoruz.
  • Fırının derecesini 180'e düşürüp tavukların üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
  • Afiyet olaaa...

HAZIRLIK AŞAMALARI
TEREYAĞINDAN ÖNCE - SONRA :)

Yorumlar