ÇEŞMİ NİGAR ÇORBASI

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
Cenâb-ı Hak buyuruyor:
“Ey îmân edenler! Kazandıklarınızın ve yerden sizin için çıkardığımız nîmetlerin iyilerinden (Allâh için) 
infâk edin. (Size verildiği takdirde) gözünüzü yummadan alamayacağınız (basit ve değersiz) şeyleri, 
hayır diye vermeye kalkışmayın! Allâh’ın müstağnî ve övülmeye lâyık olduğunu bilin!”
(Bakara, 267)

Rasûlullah (sav) buyurdular:
“Veren el, alan elden üstündür.”
(Buhârî, Zekât, 18)

Selâmün alayküm,
Bugün bizim evde bayram temizliği var. İki dakika dinleneyim diye oturdum.
Boş oturmayayım size tarif vereyim dedim :)
Misafir geleceği zaman yapılacak ilk çorba mercimek çorbasıdır. 
Ben bu çorbayı öğrendiğimden beri tüm misafirlerime bundan yapıyorum. Herkes de 
bayılıyor. Denemeyenler mutlaka denesin :)
Bu arada temizlik yapıyorum diye yemek yapmaya vaktim kalmayacak galiba. 
Yaparsanız bi tas çorba bana da getirin emi :)

ÇEŞMİ NİGAR ÇORBASI
Malzemeler
  1. 1 su bardağı mercimek
  2. 1 litre su
  3. 1 yemek kaşığı tereyağ
  4. 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  5. 1 adet kuru soğan
  6. 1 yemek kaşığı un
  7. Tuz

Terbiyesi için
  1. 1 adet yumurta sarısı
  2. 1 su bardağı süt
  3. yarım limon suyu

Üzeri için
  1. 1 yemek kaşığı tereyağ
  2. 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  3. 1 tatlı kaşığı salça
  4. Pul biber - nane

Yapılışı
  • Kırmızı mercimeği yıkayıp düdüklüye koyuyoruz. 
  • Üzerine 1 litre su ekleyip 10-15 dakika haşlıyoruz.
  • Başka bir derin tencere içine tereyağ ve sıvıyağ koyuyoruz.
  • Üzerine soğanı incecik doğrayıp ekliyoruz ve kavuruyoruz.
  • Ardından un koyup 1-2 dakika daha kavuruyoruz. 
  • Daha sonra haşlanan mercimeği suyu ile birlikte tencereye ekliyoruz.
  • Tuzunu ekleyip karıştırıyoruz.
  • Eğer mercimek suyunu çok çektiyse su ekleyebilirsiniz.
  • 10 dakika kadar orta ateş üzerinde kaynatıyoruz.
  • Sonra blenderden geçiriyoruz.
  • Kıvamı koyu ise biraz daha su ekleyip kıvamını açabilirsiniz.
  • Terbiyesi için; bir kase içine yumurta sarısı ve limon suyunu koyuyoruz.
  • Üzerine sütü döküp iyice çırpıyoruz.
  • Terbiyeyi azar azar çorbaya ekleyip hızlı bir şekilde karıştırıyoruz.
  • Bi taşım daha kaynattıktan sonra ocağın altını kapatıyoruz.
  • Sosu için, küçük bir tavaya tereyağ, sıvıyağ ve salçayı koyup biraz kavuruyoruz.
  • Ardından baharatları ekleyip çok az daha kavuruyoruz.
  • Çeşmi Nigar çorbamızı servis ederken üzerine salçalı sostan döküyoruz.
  • Afiyet olaaa...

Yorumlar