YUMURTALI ÇİRİŞ (KİRİŞ) OTU KAVURMASI

 بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
Cenâb-ı Hak buyuruyor:
“Şüphesiz âyetlerimizi inkâr edenleri gün gelecek bir ateşe sokacağız. Derileri pişip acı duymaz hâle geldikçe onları başka derilerle değiştiririz ki acıyı iyice hissetsinler! Allah dâimâ üstün ve hakîmdir.”
(Nisa, 56)

Rasûlullah (sav) buyurdular:
“Şüphesiz kıyamet gününde cehennemliklerin azabı en hafif olanı, ayaklarının altına iki kor konulup da bu sebeple beyni kaynayan kişidir. O kişi, hiç kimsenin kendisinden daha şiddetli azap gördüğünü zannetmez. Hâlbuki kendisi,
cehennemlikler içinde azabı en hafif olan kimsedir.”
(Buhârî, Enbiyâ, 1; Rikak, 51; Müslim, Îmân, 362-364)

Selâmün aleyküm,
Çiriş otunu bilir misiniz? Ben bi kaç senedir yeni tanıştım ve çok beğendim. Kendine has bi aroması var. Hele ki faydalarını öğrenince daha da çok sevdim ;) Aşağıya çiriş otunun faydalarını ekliyorum mutlaka okuyun...
Bizim buralarda ismi "Kiriş otu" diye biliniyor. Diğer yörelerde başka başka isimlerle de biliniyor. 
Tezgahlarda çok kısa sürede bulunuyor. Görürseniz kaçırmayın alın tüketin ;)
Çiriş otunun çok çeşitli yapılışları var ama ben en çok yumurtalı kavurmasını seviyorum. 

YUMURTALI ÇİRİŞ (KİRİŞ) OTU KAVURMASI
Malzemeler
  1. Yarım kilo çiriş otu
  2. 1 adet kuru soğan
  3. 2 adet yumurta
  4. zeytinyağ
  5. tuz

Yapılışı
  • Çiriş otlarını yıkıyoruz ve kök kısımlarını kesiyoruz.
  • Yemeklik doğradığımız soğanı, zeytinyağı eklediğimiz tencereye koyup kavuruyoruz.
  • Üzerine ince ince doğradığımız çirişleri de ekleyip yumuşayana kadar kavuruyoruz.
  • Tuzunu ekliyoruz.
  • En son üzerine yumurtayı kırıp karıştırıyoruz.
  • İsteğe bağlı sarımsaklı yoğurt ile servis edebilirsiniz.
  • Afiyet olaaa...

Yapım aşamaları
bizim buralarda pazarda böyleler :)
ÇİRİŞ OTU NEDİR?
Çiriş otu, zambakgiller ailesindendir. Sarı çiçekleri olan yeşil yapraklı çok eski bir bitkidir. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde Mart ve Nisan aylarında ortaya çıkar. Kendine has bir kokusu olan çiriş otunun diğer isimleri sarızambak, yabani pırasa, dağ pırasası, gülik, güllük, kirkiş otu, çiviş ve kirgiçtir. Oldukça sağlıklı ve doğal bir sebze olan çiriş otunun tadı çok lezzetlidir. Bununla birlikte İçerisinde bulunan yüksek miktarda C vitamini ile vücudun direncini arttırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. 
Çiriş otu, ömrü kısa bir bitkidir. Zamanını çok fazla geçirmeye gelmez, vaktinde toplanması gerekir. Çiriş otu, görüntüsü ile pırasayı veya çiçek soğanlarını andırmaktadır. Şifalı yönleri harici yemeklerde de sıklıkla kullanılan çiriş otu, özellikle otlu yemeklerde, arapsaçı gibi yanına et yakışan sebze yemeklerinde tercih edilerek, yemeğe et tadı vermesi ile ünlüdür.
ÇİRİŞ OTU HANGİ BÖLGELERDE YETİŞİR?
Türkiye’de hemen hemen her yörede yetiştiği bilinen çiriş otu daha çok Doğu, Güney Doğu Anadolu, Ege ve Akdeniz’de bolca bulunur.
ÇİRİŞ OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?
* Bağışıklık sistemini güçlendirir.
* Basur tedavisinde kullanılır.
* Adet söktürücü özelliği vardır.
* Kadınlarda görülen vajinal akıntılara karşı faydalıdır.
* Romatizma kaynaklı ağrıları geçirir.
* İdrar söktürücü özelliği vardır.
* Saçkıran tedavisinde kullanılır.
* Emziren kadınların sütünü arttırır.
* Egzama, sivilce ve çıbandan dolayı oluşan kaşıntıları dindirir.
* İdrar yolu enfeksiyonlarının daha hızlı iyileşmesini sağlar.
* Akrep ve yılan sokmalarında faydalıdır.
* Beyaz kan hücrelerinin artmasını sağlar.
* Cinsel gücü arttırır.
* Vücuttaki mikropları öldürür.
* Doğal ağrı kesici niteliğindedir.
* Akrep gibi zehirli hayvanların etkilerine sirke ile kaynatıldığında fayda sağlar.
ÇİRİŞ OTU HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR?
* Basur;
Çiriş otu kaynatılıp basur memelerine sürülür. Ayrıca aç karnına balla tatlandırılarak içilir.
* Romatizma ve Mafsal Ağrılar;
Çiriş otu kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir.
* Adet söktürücü;
Çiriş otu kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir.
* İdrar söktürücü;
Çiriş otu kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir.
* Saçkıran;
Çiriş otu sirke ile kaynatılıp saçlar sık sık yıkanır. Anne sütü arttırıcı: Çiriş otu kaynatılıp balla ilave edilerek içilir.
* Egzama, sivilce, çıban;
Çiriş otu kaynatılıp kaşınan yerler pansuman yapılır.
* Akrep ve yılan sokmaları;
Sirke ile kaynatılmış çiriş otu çiçek ve yaprakları ile pansuman yapılır.
ÇİRİŞ OTU NASIL KULLANILIR?
Çiriş otunun yaprakları yemeklerde kullanılabilir. Çiriş otu ile yemek yapıp tüketerek birçok faydasını elde edebilirsiniz. Çiriş otunun salatasını yapabilir, kavurmasını yapabilir veya zeytinyağlı yemeğini yaparak tüketebilirsiniz. 
Çiriş otundan çay yapmanızda mümkündür. Yaptığınız çayı bal ile tatlandırarak tüketebilirsiniz.
ÇİRİŞ OTU ÇAYI NASIL YAPILIR?
1 fincan suya bir çay kaşığı çiriş bitkisi konularak 2 dakika kaynatılıp balla tatlandırıp tüketebilirsiniz.
Özelliklerinden faydalanabilmek için günde 3 defa yemeklerden önce içilir.
ÇİRİŞ OTUNUN ZARARLARI NELERDİR?
Çiriş otunun bilinen hiçbir yan etkisi bulunmamaktadır. Yalnızca kadınlar çok sık tükettiklerinde idrar ve adet söktürücü etkisi bulunduğu için vücutta bir miktar halsizlik yapabilir. Bu nedenle ihtiyaç olunduğu kadar tüketilmelidir. Herhangi bir zararlı etkisi veya zararlı kökü bulunmamaktadır. Yine de en iyi kullanım biçiminin toz hali olduğu unutulmamalı, güvenilmedik bir yerden temin edilmemelidir. Kullanım öncesi mutlaka doktora danışılmalıdır.

Yorumlar