İÇ BAKLALI ENGİNAR ÇANAĞI

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
Cenâb-ı Hak buyuruyor:
Ey îmân edenler! Adâleti titizlikle ayakta tutan, kendiniz, anne babanız ve akrabânız aleyhinde bile olsa Allah için şâhitlik eden kimseler olun. (Haklarında şâhitlik ettikleriniz)zengin olsunlar, fakir olsunlar, Allah onlara (sizden) daha yakındır. Hislerinize uyup adâletten sapmayın...”
(Nisâ, 135)

Rasûlullah (sav) buyurdular:
“Kıyâmet gününde insanların Allah Teâlâ’ya en sevgili olanı ve O’na en yakın yerde bulunanı, adâletli idârecidir. Kıyâmet gününde insanların Allah Teâlâ’ya en sevimsiz olanı ve O’na en uzak mesâfede bulunanı da zâlim idârecidir.”
(Tirmizî, Ahkâm, 4/1329; Nesâî, Zekât, 77)

Selâmün aleyküm,
Enginar çok alışık olduğum bi lezzet değil. Bi kaç sefer başka yerlerde tadına bakmıştım sadece ama kendim yapmamıştım. Bu sene pazarda görünce neden almıyorum ki dedim. Hemen yaptım ve yedik. 
Enginarın o kadar çok faydası var ki mutlaka tüketmeliyiz. (faydalarını aşağıya ekledim) 
Garnitür ile de deneyeceğim. Bide enginar dolması var ki asıl onu çok merak ediyorum. İlk fırsatta onu da deneyeceğim...

İÇ BAKLALI ENGİNAR ÇANAĞI
Malzemeler
  1. 4 adet enginar çanağı
  2. 250 gram iç bakla
  3. 4 yemek kaşığı zeytinyağ
  4. 1 adet soğan
  5. 1 çay kaşığı tuz
  6. 1 tatlı kaşığı toz şeker
  7. Yarım limon
Üzeri için
  1. Dereotu
Yapılışı
  • Öncelikle iç baklaların kabuklarını soyuyoruz.
  • Tencereye zeytinyağını koyuyoruz. Üzerine doğradığımız soğanları ekleyip kavuruyoruz.
  • İç baklaları ekleyip karıştırıyoruz. Üzerine tuz ve şekeri ekliyoruz.
  • Yıkanmış temizlenmiş enginarları baklalı karışımın üzerine ters şekilde yerleştiriyoruz.
  • Ardından üzerine limon sıkıyoruz.
  • 1 bardak sıcak suyu da ilave edip pişmeye bırakıyoruz.
  • Enginarlar yumuşayınca pişmiş demektir.
  • Servis ederken üzerine dereotu koyuyoruz.
  • Afiyet olaaa...


ENGİNARIN FAYDALARI
  • Yüksek protein içeriği sayesinde kalp kasını güçlendirir, üre seviyesini düşürerek kalbin rahat çalışmasını sağlar.
  • Demir bakımından zengin yönüyle, demir eksikliği anemisinde tavsiye edilir.
  • Antioksidan özelliği sayesinde, toksik maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olarak, karaciğerin sağlıklı çalışmasını destekler.
  • Yapısında bulunan potasyum minerali, vücutta ki sodyum-potasyum dengesini düzenleyerek tansiyonu düzenler.
  • İçeriğinde bulunan quersetin ve antioksidanlar sayesinde kansere karşı vücudumuzu koruduğu bilinmektedir.
  • Enginarda bulunan ‘sinarin’ adlı madde, kandaki kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur.
  • Yüksek lif yapısı, kan şekerini dengeleyici etkiye sahiptir. Şeker hastaları için zeytinyağlı veya etli yapılmış enginar yemeği, beslenme kalitesini güçlendirir. Şeker kontrolünde olumlu etki göstermektedir.
  • Sigara içen bireylerde vücutta biriken nikotin seviyesinin azalmasına yardımcıdır.
  • 100 gr pişmiş enginar 53 kaloridir. Düşük kalorisi nedeniyle kilo vermek isteyen bireylerin tercih ettiği sağlıklı besinler arasında yer almaktadır.
  • Ayrıca tüm bu sağlıklı yönleri dışında bilinmeyen bir yönü vardır ki sadece bedenimize değil ruhumuza da hitap eder. Vazoya koyacağınız enginar kısa sürede çiçek açar.  Mor çiçeği ve kokusu sayesinde ruhumuzu da besler.

Yorumlar