GÜLLAÇ

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
Cenâb-ı Hak buyuruyor:
“Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah'ı tazim etmeniz, şükretmeniz içindir.”
(Bakara, 185)

Rasûlullah (sav) buyurdular:
“Nice oruç tutanlar vardır ki, orucundan kendisine kuru bir açlıktan başka bir şey kalmaz! Geceleri nice namaz (terâvih ve teheccüd) kılanlar vardır ki, namazlarından kendilerine kalan, yalnız uykusuzluktur.”
(İbn-i Mâce, Sıyâm, 21)

Selâmün aleyküm,
Ramazan deyince akla gelen ilk tatlı Güllaçtır.
Bende çok severim. İlla ki misafirlerime yaparım koca bi tepsi :)
Aslında şekeri az kullansak çok da hafif bi tatlı olabilir ;)
Tarif olarak ben paketin üzerindeki tarife uydum. Sizde aldığınız paketlerin üzerindeki tarife uyun mutlaka. Çünkü küçük paket büyük paket farkı olabiliyor ;) İçine ve üstüne koyacaklarınız da tamamen zevkinize kalmış. 

GÜLLAÇ
Malzemeler
  1. 1 paket Güllaç
  2. 3 litre süt
  3. 1 kilo şeker

Arası için
  1. Kırılmış ceviz  ve fındık

Üzeri için
  1. Toz antep fıstığı
  2. Kiraz

Yapılışı
  • Sütü ve şekeri tencereye koyuyoruz ve şeker eriyip kaynayana kadar pişiriyoruz.
  • Ilımaya bırakıyoruz. Çok soğutmuyoruz.
  • Tepsinin boyuna göre güllaç yapraklarına şekil veriyoruz.
  • Ben fırın tepsisi kullandım.
  • Güllaçları ikiye bölüp düz kısımlarını fırın tepsisinin uzun kısmına gelecek şekilde koyuyoruz.
  • 1-2 kepçe sütlü karışımdan üzerine dokuyoruz.
  • Güllaçların yarısını aynı şekilde sıralıyoruz üstüste.
  • Araya kırılmış ceviz ve fındık serpiyoruz.
  • Kalan güllaçları da yine aynı şekilde tepsimize sıralıyoruz.
  • Süt çok gelmesin gözünüze tam yetecektir. Artarsa eğer süt en üst kata kalan sütü dökebilirsiniz. Hepsini çekecektir.
  • Buzdolabında en az 2-3 saat dinlendiriyoruz.
  • Dolaptan çıkarınca dilimleyip süslüyoruz.
  • Afiyet olaaa...

YAPIM AŞAMALARI
Bİ DİLİM ALMAZ MIYDINIZ?

Yorumlar