KÖZ KARNIYARIK

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
Cenâb-ı Hak buyuruyor:
“Allâh’a güven. Vekîl olarak Allah yeter.”
(Ahzab, 3)

Rasûlullah (sav) buyurdular:
 “Eğer siz Allâh’a hakkıyla tevekkül edebilirseniz, sabahleyin karınları aç gidip, akşamları tok olarak dönen kuşların rızıklandığı gibi rızıklanırsınız!”
(Tirmizî Zühd, 33; İbni Mâce, Zühd, 14)



Selâmün aleyküm,
Patlıcan ne büyük nimet ki bir sürü yemek çeşidi yapabiliyoruz.
Karnıyarık en çok bilinen ve yapılanıdır. Ancak ben bu sefer daha sağlıklı olsun diye patlıcanları kızartmak yerine közledim :)  

KÖZ KARNIYARIK
Malzemeler
  1. 6 adet patlıcan
  2. 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  3. 1 adet soğan
  4. 2 diş sarımsak
  5. 2 adet domates
  6. 300 gram kıyma
  7. tuz
  8. karabiber
  9. Bir tutam maydanoz
  10. 1 su bardağı su 
  11. 1 yemek kaşığı salça
Üzeri için

  1. 2 adet yeşil biber
  2. 6 adet çeri domates 

Yapılışı
  • Patlıcanları güzelce yıkayıp saplarını kısaltıyoruz. Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine diziyoruz. Fırını en yüksek ısıda çalıştırıp patlıcanları közlüyoruz.
  • Patlıcanlar közlenirken kıymalı harcımızı hazırlıyoruz.
  • Tencereye sıvıyağ koyuyoruz. Üzerine yemeklik doğradığımız soğan ve sarımsağı ilave edip biraz pişiriyoruz. 
  • Kabuklarını soyup küçük küçük doğradığımız domatesleri de soğanların üzerine ekleyip pişiriyoruz.
  • Kıymayı ilave ediyoruz. Kıyma suyunu salıp tekrar çekene kadar pişiriyoruz.
  • Tuz ve karabiberi ekleyip tencereyi ocaktan alıyoruz.
  • Üzerine doğradığımız maydanozları ekleyip karıştırıyoruz.
  • Közlediğimiz patlıcanların kabuklarını güzelce soyuyoruz.
  • Patlıcanları tepsiye diziyoruz ve ortalarından bıçakla derin olmayacak şekilde çizik atıyoruz. Attığımız çiziği çatal yardımı ile biraz genişletiyoruz.
  • İçlerine kıymalı harçtan koyuyoruz. 
  • Üzerlerini yeşil biber ve çeri domatesler ile süslüyoruz.
  • 1 su bardağı suya 1 yemek kaşığı salçayı koyup karıştırıyoruz. Sosu karnıyarıkların üzerinden döküyoruz.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık yarım saat pişiriyoruz.
  • Afiyet olaaa... 




Yorumlar