AŞURE

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
Cenâb-ı Hak buyuruyor: 
“Tan yerinin ağarmasına andolsun, On geceye andolsun, Çifte ve teke andolsun, 
Geçip giden geceye andolsun (ki, müşrikler azaba uğrayacaklardır). 
Şüphesiz bunlarda, akıl sahibi bir kimse için 
üzerine yemin edilmeye değer bir özellik vardır.” 
(Fecr, 1-5) 

Rasûlullah (sav) buyurdular: 
“Her kim Âşûre Günü’nde âilesine ve ev halkına ikramda bulunursa, 
Cenâb-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder.” 
(et-Tergîb ve’t-Terhib, II, 116) 


Selâmün aleyküm,
Aşure, Arapça da 10 manasına gelen 'aşara' kelimesinden türemiştir.
Aşure günü hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının 10. günüdür.
İslam inancında bu günde birçok önemli olay meydana geldiğine inanılır.
Muharrem ayının 10. günü Nuh (as) büyük tufandan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemeler ile bu tatlıyı yapmıştır.

Bizlerde aşure gününde tatlılarımızı yapıp çevremize dağıtıyoruz.
Ben geçen sene ilk defa kendim tek başıma aşure yaptım. Çok beğenildi.
Aşure ; yapması meşakkatli, yapım aşamaları uzun, fakat leziz ve yapılışı eğlenceli bir tatlıdır :)
Kimse ben yapamam demesin, yapılamayacak kadar zor değil.
Aşağıda tam malzemeleri ve ayrıntılı olarak yapılışını yazdım.
Söyleyeceğim bir püf noktası var ; Aşuremizi tahta kaşık ile karıştırıyoruz ve çok sık karıştırmıyoruz.
Hadi kolay gelsin :)

AŞURE
MALZEMELER
* 2.5 kase aşurelik buğday
* 1 kase kuru fasulye
* 1 kase nohut
* 1 çay bardağı pirinç
* 1 tutam tuz
* 1 adet elma
* 6 adet karanfil
* 1 adet kabuk tarçın
* 2 kilo toz şeker
* 1 yemek kaşığı gül suyu
* 1 küçük kase kuru üzüm
* 1 küçük kase kuru kayısı
* 1 küçük kase ceviz
* 1 küçük kase fındık
* 1 küçük kase badem
* 1 küçük kase yer fıstığı
* 1 adet portakal kabuğu
* 1 küçük kase kuru incir
* 2 yemek kaşığı nişasta (eğer aşure sulu olursa)

SÜSLEMEK İÇİN
* Tarçın tozu
* Hindistan cevizi tozu
* Nar taneleri
* Kırılmış fındık - ceviz
* Fıstık

YAPILIŞI
* Akşamdan kuru fasulye, nohut, kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısıyı ıslatıyoruz.
* Akşamdan buğdayı yıkıyoruz ve kirli suyunu atıyoruz. Bir tencereye su ve buğdayı koyup biraz kaynatıp şişmesini sağlıyoruz. Suyun içinde tencerenin kapağını kapatıp sabaha kadar bekletiyoruz. 
* Sabah buğdayı tekrar ocağa alıp iyice patlayana kadar pişiriyoruz.
* Nohut ve kuru fasulyeyi ayrı ayrı tencerelerde (varsa düdüklü tencerede) pişiriyoruz ve sularını döküyoruz.
* Buğdayın suyunu kontrol ediyoruz, az ise sıcak su ilave ediyoruz.
* Pirinci yıkayıp buğdaya ilave ediyoruz. 5 dakika birlikte kaynatıyoruz.
* 1 tutam tuz ekliyoruz.
* 1 elmanın kabuğunu soyup üzerine karanfilleri batırıyoruz. Bu şekilde buğdaya ekliyoruz.
* Kabuk tarçını da atıyoruz.
* Kuru fasulye ve nohutu ayrı bir tencereye alıp karıştırıp sıcak su ekliyoruz ki buğdaylı karışım ile sıcaklığı uyum sağlasın. 
* Kaynayan kuru fasulye ve nohuta toz şeker ilave ediyoruz. Toz şeker tamamen eridiğinde tadını kontrol ediyoruz.
* Gül suyunu ekliyoruz.
* Kuru fasulye ve nohutlu karışımı buğdaya ekliyoruz.
* Akşamdan ıslattığımız kuru üzümün kara suyunu döküp üzümleri karışıma ekliyoruz.
* Yine akşamdan ıslattığımız kuru kayısının suyunu döküyoruz ve küp şeklinde doğrayıp karışıma ekliyoruz.
* Ceviz, fındık, badem ve fıstığın kabuklarını soymak için biraz kaynatmak yada sıcak suda bekletmemiz gerekiyor. Kabuklarını soyduktan sonra hepsini karışıma ekliyoruz.
* Portakal kabuklarını rendenin en ince kısmı ile rendeliyoruz ve karışıma ekliyoruz.
* Kısık ateşte 15 - 20 dakika daha pişiriyoruz.
* Eğer aşuremiz sulu ise nişastayı biraz soğuk su ile ezip karışıma ekleyebiliriz.
* Son olarak akşamdan ıslattığımız incirlerin kara suyunu döküyoruz ve küp şeklinde doğrayıp karışıma ekliyoruz.
* Aşuremiz artık tadını ve kıvamını aldığına göre ocaktan alıyoruz.
* İçerisindeki elmayı çıkarıyoruz.
* Kaselere servis ediyoruz.
* Biraz bekledikten sonra zevkimize göre üzerini süslüyoruz.
* Allah kabul etsin...
* Afiyet olaaa...
Malzemelerimizi akşamdan suya yatırıp ıslattık, 
sabah kullanmaya hazır hâle geldiler :)
Aşureler dağıtılmaya hazır :)

Yorumlar

  1. Ellerine sağlık. Beceriklisin vesselam. Aşure malzemeleri hazır oldukdan sonra kıvamı ve bence şeker ölçüsü çok önemli olan bir lezzet. Bir püfünü daha öğrendim ben. incirleri süt ile kaynatıp sütü içiyorum. incirler kararmadan üzerine süs yapıyorum. afiyet olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim iltifatın için :) vee püf noktanı da deneyeceğim bi daha ki sefere ;)

      Sil
  2. Bu ne güzel görüntü, ellerinize sağlık,Allah kabul etsin.Aşurenin yeri bir başka.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler :) aşurenin yeri gerçekten başkaaa

      Sil

Yorum Gönder