SOĞANLI YUMURTA (OSMANLI USÛLÜ)

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
Cenâb-ı Hak buyuruyor:
“Rabbinize alçak gönüllüce ve için için dua edin.”
(A’râf, 55)

Rasûlullah (sav) buyuruyor:
"Kime dua kapısı açılmış ise ona rahmet kapıları açılmış demektir. Allah'a taleb edilen (dünyevî şeylerden) Allah'ın en çok sevdiği afiyettir. Dua, inen ve henüz inmeyen her çeşit (musibet) için faydalıdır. Kazayı sadece dua geri çevirir. Öyle ise sizlere dua etmek gerekir."
(Tirmizî, Daavât 112)


Selâmün aleyküm arkadaşlar,
Babacığımın çok sevdiği tarifle karşınızdayım.
Aslında babam klasik soğanlı yumurtayı sever,
Bu Osmanlı usûlü azcık farklı ama tadı mükemmel.
Çok ekmek yemekten kaçınmama rağmen yapıp yiyorum işte bunu napayım :)

SOĞANLI YUMURTA (OSMANLI USÛLÜ)
Malzemeler
2 adet orta boy soğan
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 yumurta
1 çay kaşığı şeker
1 çay kaşığı tarçın
Tuz

Yapılışı
Soğanlar yarım ay şeklinde doğruyoruz.
Genişçe bir tavada yağı eritiyoruz.
Çok kısık ateşte tahta kaşıkla karıştırarak soğanlar nar gibi oluncaya kadar pişiriyoruz. (orjinal tarifte yaklaşık 2 saat pişirmek gerekiyormuş :) olabildiğince çok pişirin yani)
Tuz, karabiber, şeker ve tarçını da soğanlara ekleyip iyice karıştırıyoruz.
Soğanları tavanın içine düzgünce yayıyoruz ve yumurtanın kırılabileceği şekilde yuva açıyoruz.
Yuvanın içine yumurtayı kırıp yaklaşık 10 dakika daha pişiriyoruz.
Sıcak servis yapıyoruz.
Afiyet olaaa...

PÜF NOKTASI: Yumurta kırıldıktan sonra kapağını kapatırsak yumurta sarısının üzeri beyaz olur. Kapağını kapatmadan pişirirsek sarı renk hiç bozulmaz...

NOT: Orjinal tarifte sirkede var. Ama biz sirkeyi pek sevmediğimiz için ben sirkesiz yapmayı tercih ediyorum... 

Yorumlar