CEVİZLİ KROKAN

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
Cenâb-ı Hak buyuruyor:
“Allah size, mutlaka emânetleri ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adâletle hükmetmenizi emreder. Allah size ne kadar güzel öğütler veriyor! Şüphesiz Allah her şeyi hakkıyla işitir ve görür.”
(Nisâ, 58)


Rasûlullah (sav) buyurdular:
“Adâletle hükmedenler, kıyâmet gününde Rahmân’ın sağında nûrdan minberler üzerinde olacaklardır… Bunlar hükümlerinde, âileleri ve sorumlu oldukları kimseler hakkında adâletle davranmışlardır.” 
(Ahmed, II, 160)

Mevlânâ (ks), adâlet ve zulmü, şu çarpıcı teşbihlerle îzâh eder:
“Adâlet nedir? Meyve ağaçlarını sulamaktır. Zulüm nedir? Dikenleri sulamaktır.”
“Adâleti bilmeyen kişi, kurt yavrusunu emziren keçiye benzer.”
Yâni besleyip büyüttüğü zulüm, gün gelir onu paramparça ederek ortadan kaldırır.
Fânî menfaatler uğruna adâletten ayrılanlar, kendi kuyularını kazmış olurlar. Bir gün gelir içine düşerler. O hâlde, ne kadar zor da olsa, dâimâ adâlet üzere bulunmak ve doğruluktan hiçbir zaman ayrılmamak îcâb eder. (Osman Nûri Topbaş, Faziletler Medeniyeti-2, Erkam Yay.)

Selâmün aleyküm arkadaşlar,
Pastaları süslemek için yada sadece yemek için yapacağınız nefis bir tat cevizli krokan ;)
Aslında ben karamel tadını sevmem. Ama cevizle birleşince çok güzel bir tat oldu.
Ben bi kaç gün sonra kullanmak için yapmıştım. Ama o zamana kalmadan mutfağa girip çıktıkça ailecek ufak ufak koparıp yiyerek bitirdik :)
Bu arada PÜF NOKTASI vereyim; Cevizli Krokan yaptığınızda bekletmeyin, bekledikçe nemleniyor, ıslak bir hal alıyor. Bekletmeden kullanın...

CEVİZLİ KROKAN
Malzemeler
1 çay bardağı toz şeker
1-2 damla limon suyu
1 çay bardağı ceviz

Yapılışı
Teflon tencereye şekeri koyuyoruz ve eriyip karamel haline gelmesini bekliyoruz.
Erimeye başlayınca limonunu sıkıyoruz ve yavaş yavaş karıştırıyoruz.
Cevizleri ekleyip iyice karıştırıyoruz.
Tezgaha yağlı kağıt seriyoruz.
Pişirdiğimiz cevizli krokanı yağlı kağıdın üstüne döküyoruz.
2-3 dakika da sertleşiyor ve kullanıma hazır ;)
Afiyet olaaa...

NOT= Şekeri çok fazla ocakta tutmayın. Fazla kalınca yanıyor ve acı bir tat alıyor. Tecrübeyle sabittir ;)

Yorumlar