AŞURE GÜNÜNÜN ÖNEMİ NEDİR?

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
Aşurenin faziletinden faydalanın!
Bu mübarek günde oruç tutan, melekler, peygamberler, şehitler ve salihlerin ibadetleri kadar sevaba kavuşur. [Şir’a]

Muharrem ayının onuncu günü Aşûre günüdür. Muharrem ayı, Kur'an-ı kerimde, kıymet verilen dört aydan biridir. Muharremin birinci günü oruç tutmak, o senenin tamamını oruç tutmak gibi faziletlidir.
Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
"Ramazandan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur."[Müslim]

Bu ayın en kıymetli gecesi de Aşûre gecesidir. Allahü teâlâ, birçok duaları Aşûre günü kabul etmiştir. Hazret-i Âdem'in tevbesinin kabul olması, Hazret-i Nuh'un tufandan kurtulması, Hazret-i Yunus'un balığın karnından çıkması, Hazret-i İbrahim'in ateşte yanmaması, Hazret-i İdris'in canlı olarak göğe çıkarılması, Hazret-i Yakub'un oğlu Hazret-i Yusuf'a kavuşması, Hazret-i Yusuf'un kuyudan çıkması, Hazret-i Eyyüb'ün hastalıktan kurtulması, Hazret-i Musa'nın Kızıldeniz'i geçmesi, Hazret-i İsa'nın doğumu ve ölümden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması Aşûre günü oldu.

Hadis-i şerifte buyruldu ki:
"Aşure günü Nuh aleyhisselamın gemisi, Cudi dağına indirildi. O gün Nuh ve yanındakiler, Allahü teâlâya şükür için oruçlu idiler. Hayvanlar da hiç bir şey yememişti. Allahü teâlâ denizi, beni İsrail için, aşure günü yardı. Yine Aşure günü Allahü teâlâ Adem aleyhisselamın ve Yunus aleyhisselamın kavminin tevbesini kabul etti. İbrahim aleyhisselam da o gün doğdu." [Taberani]

Yine bir hadis-i şerifte buyruldu ki:
"Aşûre günü bir gün önce, bir gün sonra da tutarak, Yahudilere muhalefet edin!" [İ. Ahmed] 
Yalnız Aşûre günü oruç tutmak mekruhtur. Bir gün öncesi veya bir gün sonrası ile tutmalı!


Aşure Günü Neler Yapmalıyız?
1-) Kalkar Kalmaz Gusül abdesti alıp arınıyoruz.
2-) İkindiye kalmadan evimizin 1 senelik bereketinin artması adına alışveriş yapıyoruz.
3-) Gül suyunu kaseye koyup 7 tane Fatiha Sûresi (her okuyuşta besmele ile) okuyup her okuyuşta üfleyip sonrasında bu gül suyunu önce saçlarımıza sonra ellerimizle yüzümüze sürüyoruz. Tüm hastalıklardan arınıp korunmak için inşaallah.
4-) 4 rekat namaz kılıyoruz. ( her rekatta fatiha'nın ardından 15 kez ihlas okunuyor)
     Not: Niyet ettim bugünki Hacet Namazıma diye niyet edilir.
5-)
70 tane "hasbinallahü veniğ mel vekil niğmel Mevla ve niğmel nasır." tespihi çekiyoruz (Bugüne kadar tüm günahlarımızı siliniyor inşaallah)
6-)
100 tane "La illahe illa ente subhaneke inni küntü minez zalimin" (Önümüzdeki 1 yıl boyunca belalardan korunuyoruz inşaallah)

Yorumlar